Snel contact
MA t/m VR 8:30(MA: 9:30)-12:30 & 13:00-16:30(VR: 15:00)
GEZIEN OP
KLIK HIER
Aug 7, 2024

Welke raamdecoratie houdt warmte het beste tegen?

Welke raamdecoratie houdt de warmte het beste buitenshuis? Deze vraag krijgen we steeds vaker bij KeJe. In dit artikel vertellen we je graag meer over de opties die er zijn op het gebied van raamdecoratie. Welke stoffen en welke raamdecoratie kan je het beste voor kiezen?

Huis koel houden met raamdecoratie

Met de zomerse dagen die steeds extremer worden en de goed isolerende huizen is het een uitdaging om je huis lekker koel te houden. De bekendste oplossingen om je huis koel te houden zijn toch wel de airco of rolluiken. Echter zijn er steeds meer mensen die liever niet kiezen voor de airco in verband met onder andere de hoge energiekosten. Of waarbij het niet mogelijk of wenselijk is om rolluiken te plaatsten. Zij onderzoeken dan vaak de mogelijkheden van raamdecoratie in combinatie met bijvoorbeeld een ventilator.  

 

Als je kiest voor de juiste raamdecoratie is het zeker mogelijk de kamertemperatuur beter te reguleren zonder hoge energiekosten. In de zomer houdt het de warmte buiten en in de winter houdt het de warmte juist binnen. Naast het reguleren is het met de raamdecoratie van KeJe zelfs mogelijk dit te combineren met stijlvolle/decoratieve uitstraling.

Zonlicht en warmte blokkeren met raamdecoratie

Met de inzet van raamdecoratie is het mogelijk om direct zonlicht te weren. De zonnestralen zullen wel op je raam blijven schijnen, maar worden vanuit de binnenkant tegengehouden door de raamdecoratie. Als je kiest voor de juiste raamdecoratie en op warme dagen op tijd handelt, kan dit zomaar een paar graden schelen.

 

Het voordeel van raamdecoratie is dat de producten in hoogte verstelbaar zijn en je dus zelf kunt bepalen op welke hoogte je ze wilt vast zetten. Mocht de zon op een bepaald gedeelte van het raam schijnen, is het mogelijk alleen dit gedeelte te sluiten. Op deze manier weer je de warmte, maar laat je ook nog voldoende zonlicht door om zo de kamer te voorzien van natuurlijk licht.

Welke raamdecoratiestof past bij mijn wensen?

Om te bepalen welke stof en product het beste aansluit bij jouw wensen, zullen we moeten gaan kijken naar de opbouw en werking van de stof. Er zijn verschillende waarden en onderdelen waar een stof op getest wordt en waarop jij het kan waarderen. Hieronder leggen we graag uit waarop de stoffen getest worden, zodat jij kan bepalen wat voor jou het belangrijkste is:

 

  • Rv (Lichtreflectie): Dit staat voor het percentage van het zonlicht dat door de stof wordt gereflecteerd. Hoe hoger het percentage, hoe beter de lichtreflectie.  
  • Av (Lichtabsorptie): Dit staat voor het percentage zonlicht dat door de stof wordt geabsorbeerd. Hoe hoger het percentage, hoe meer het licht wordt geabsorbeerd.
  • Tv (Lichttransmissie): Dit staat voor het percentage zonlicht dat door de stof heen komt. Hoe hoger het percentage, hoe meer zichtbaar licht er in de kamer komt.
  • Rs (Zonnereflectie): Dit staat voor het percentage zonne-energie dat door de stof wordt gereflecteerd. Hoe hoger het percentage, hoe beter de energie wordt gereflecteerd.
  • Rv (Absorptie door de zon): Dit staat voor het percentage van de zonne-energie dat door de stof wordt geabsorbeerd. Hoe hoger het percentage, hoe meer energie er wordt geabsorbeerd.
  • Rt (Zonnetransmissie): Dit staat voor het percentage zonne-energie dat door de stof komt. Hoe hoger het percentage, hoe meer zonne-energie de kamer binnenkomt.
  • Tuv (uv-transmissie): Dit staat voor het percentage UV-licht dat door de stof komt. Hoe hoger het percentage, hoe meer UV er de kamer binnenkomt.
  • Gtot waarde: Dit staat voor de totale transmissiewaarde van zonne-energie (van 0 t/m 1) door een combinatie van raam en zonwering. Hoe lager de waarde, hoe minder zonne-energie er door het raam en de zonwering komt.

Fc-waarde belangrijk bij keuze warmtewerende raamdecoratie

De Fc-waarde geeft aan hoe effectief een bepaald soort stof is tegen het weren van zoninstraling en warmte in huis. De Fc-waarde geeft aan wat de impact is van de zonwering op het gebied van warmte dat wordt gereduceerd (ten opzichte van de situatie zonder zonwering). Om de Fc-waarde te berekenen wordt de gtot-waarde / g-waarde van je raam gebruikt. Als warmte tegenhouden voor jou het belangrijkste doel is, dan is het belangrijk naar deze waarde te kijken. Hoe lager de Fc-waarde des te meer warmte je buiten huis kan houden. Hieronder de categorieën die worden gehanteerd:

 

  • Fc-waarde is tussen de 0,20 – 0,39: de impact op het tegenhouden van warmte is zeer hoog
  • Fc-waarde is tussen de 0,40 – 0,59: de impact op het tegenhouden van warmte is hoog
  • Fc-waarde is tussen de 0,60 – 0,79: de impact op het tegenhouden van warmte is gemiddeld
  • Fc-waarde is tussen de 0,80 – 0,89: de impact op het tegenhouden van warmte is laag 
  • Fc-waarde is hoger dan 0,90: de impact op het tegenhouden van warmte is bijna niet aanwezig

 

Uit onderzoek onder honderden "zonweringsdoeken" bleek dat globaal de Fc-waarde van binnenzonwering tussen de 0,5-0,9 ligt.

Dealer vinden?

Ben je benieuwd naar onze producten? Vind dan snel een dealer bij jou in de buurt.

Welke raamdecoratie weert de warmte het beste?

Als we kijken naar onze producten en de beschikbare stoffen, dan zijn er meer dan voldoende stoffen die goed scoren op de Fc-waarde. We pakken hieronder een voorbeeld van een verduisterende stof die gebruikt kan worden in veel van onze raamdecoratie. Het is een verduisterende stof (te zien aan Tv 0%, dit betekent 0% zonlicht komt door de stof), maar heeft tevens een decoratieve waarde. Deze stof is uitermate geschikt voor het weren van warmte en kan zowel in de slaap- als woonkamer gebruikt worden.

 

Als warmte weren niet je belangrijkste doel is, kan je naar andere waarden kijken, zoals Tv (Lichttransmissie). Dit staat voor het percentage zonlicht dat door de stof heen komt.

Welke raamdecoratie werkt het beste tegen warmte?

Raamdecoratie kan je dus uitstekend inzetten als binnenzonwering. Het grote voordeel is dat het niet alleen te gebruiken is bij rechte ramen, maar ook bij een dakraam. Daarnaast is het een groot voordeel dat raamdecoratie ook een decoratieve waarde heeft. Naast een koele kamer blijft het dus ook een stijlvolle kamer. Een ander voordeel is dat er geen extra energiekosten zijn voor het laten draaien van bijvoorbeeld een airco.

Slaapkamer of woonkamer koel houden met raamdecoratie

Als je de slaap- of woonkamer koel wil houden met raamdecoratie dan kan je bij KeJe het beste kiezen voor:

KeJe Day ’n Night combineert decoratief met warmtewering

Een keuze die vaak wordt gemaakt en we graag verder toelichten is de KeJe Day ’n Night. Dit is een eigen ontwikkeld raamdecoratieproduct, welke is voorzien van twee stoffen. Er wordt dan vaak gekozen voor een verduisterende en lichtdoorlatende stof. De Day ’n Night is voorzien van een aluminium frame, waarbij de montage gebeurd door middel van magneet- en staalband. Hierdoor is het niet nodig om te boren of schroeven.

 

Door te kiezen voor twee stoffen kan je bij warm weer wanneer de zon op de ramen schijnt de verduisterende stof naar beneden doen. Als de zon niet op je raam schijnt kan je kiezen voor de lichtdoorlatende stof, zodat je kamer genoeg natuurlijk licht krijgt. Een raamdecoratie die ideaal is voor zowel slaap- als woonkamer.

Beste advies om warmte in huis te weren

Het beste advies vanuit KeJe is om naast raamdecoratie ook te kijken naar de inzet van raamhorren en een hordeur. Ook bij warme dagen is het vaak zo dat tussen 21:00 en 06:00 de temperatuur daalt. Als de buitentemperatuur onder de waarde komt van de binnentemperatuur adviseren wij deuren en ramen tegen elkaar open te zetten en eventueel ventilatoren aan te zetten. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om insecten te weren. Zorg er daarom altijd voor dat er voor elke raam en deur een hor zit gemonteerd. Op deze manier geniet je van en gebruik je de koele lucht, maar komen er geen insecten binnen.

 

Als de temperatuur oploopt adviseren wij de raamdecoratie te gaan sluiten. Mocht de zon nog niet op de ramen schijnen, dan kan je ervoor kiezen een gedeelte open te houden en de raamdecoratie in het midden vast te zetten. Mocht de zon op de ramen schijnen, dan adviseren wij de raamdecoratie meer te sluiten en deuren en ramen dicht te houden. Als de raamdecoratie strak op het raam zit, is het verstandig wel een kleine kier open te houden. Dit zodat de ramen niet te warm worden. Op deze manier houd je het huis relatief koel zonder de inzet van apparaten die veel energiekosten met zich meebrengen.

Advies op maat vanuit KeJe?

Ben je benieuwd naar welke raamdecoratie als binnenzonwering het beste aansluit bij jouw woonwensen? Neem contact op met een KeJe-dealer in de buurt. Onze raamdecoratie is beschikbaar in verschillende kleuren en stoffen, zodat er altijd een optie bij zit die bij jouw interieur past.

Dealer vinden?

Ben je benieuwd naar onze producten? Vind dan snel een dealer bij jou in de buurt.

VASTE PRIJZEN

Vanaf het begin hanteert KeJe een uniek concept: vaste prijzen voor onze vaste horren.

GOEDE SERVICE

KeJe heeft zich in 20 jaar tijd ontwikkeld tot het grootste maatwerkproductiebedrijf van horproducten in Nederland.

SNELLE LEVERING

Snelle levertijd producten uitgevoerd in standaard RAL-kleuren, ook in het hoogseizoen

Volg ons op:

EEN SFEERVOLLE AANVULLING OP DE INRICHTING VAN UW WONING!

CONTACTCONTACTCONTACT
Afspraak makenAfspraak makenAfspraak maken Dealer wordenDealer wordenDealer worden